Πέμπτη, Απρίλιος 18, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου διοργανώνει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, το Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων «Ο Χρυσόστομος» και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς της Κρήτης, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στα Χανιά, με θέμα:

Ο δέκατος έκτος αιώνας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη.
Ιστορία και πολιτισμός.

Στόχος του Συνεδρίου, που αφιερώνεται στη μνήμη Εμμανουήλ Κριαρά και Στυλιανού Αλεξίου, είναι να διερευνήσει και να αναδείξει κορυφαίες στιγμές και μορφές της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, σε μια περίοδο που η διαλεκτική μεταξύ λαών και πολιτισμών της Νότιας Ευρώπης υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη.

Η θεματική του Συνεδρίου περιλαμβάνει τους ιστορικούς όρους, τις διαδικασίες διαμόρφωσης και τις δημιουργικές εκφράσεις (λογοτεχνία, τέχνες, κλπ.)  που συνιστούν το φαινόμενο της Κρητικής Αναγέννησης (16ος -17ος αι.), φαινόμενο που σημαδεύει το σημαντικότερο σταθμό στη μετάβαση από τη Βυζαντινή στη Νεοελληνική πολιτισμική φάση.

Ειδικότερα, προτείνομε, ως αφετηρία, το ακόλουθο θεματικό πλαίσιο, με όλες τις προεκτάσεις που η δημιουργική συμβολή των Συνέδρων αναμένεται να δώσει:

  1. Οι σχέσεις της Κρήτης με τη Βενετία. Το διοικητικό σύστημα και η κοινωνική οργάνωση στην Κρήτη κατά το 16ον αιώνα.
  2. Εξεγέρσεις και επαναστατικά κινήματα των Κρητικών στη διάρκεια του 16ου αιώνα. H Επανάσταση του 1527 στη Δυτική Κρήτη.
  3. Τα Γράμματα και οι Τέχνες στην Κρήτη του 16ου -17ου αιώνα. Η σχέση με την Ιταλική αναγέννηση και το μπαρόκ.
  4. Κρητική λογοτεχνία και λαϊκή παράδοση. Λαϊκές διασκευές των έργων του Κρητικού Θεάτρου, η προφορική λαϊκή παράδοση του Ερωτόκριτου. Η απήχηση των ιστορικών γεγονότων στη λογοτεχνία και τις τέχνες. Ιστορικά πρόσωπα στη λόγια και λαϊκή λογοτεχνία (λ.χ., οι «Κρητικοί Γάμοι» του Σπυρ. Ζαμπέλιου).
  5. Η Βυζαντινή εικονογραφική παράδοση και η Κρητική σχολή ζωγραφικής του 15ου και 16ου αιώνα.
  6. Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Βιογραφικά και εργογραφικά ζητήματα. Η περίοδος που έζησε  στην Κρήτη. Ανάλυση του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η σχέση του με την κρητική και την ιταλική ζωγραφική. Η ισπανική φάση της δημιουργίας του. Η γενικότερη συμβολή του στην ευρωπαϊκή τέχνη.
  7. Διεργασίες μετάβασης από τη βυζαντινή στη νεοελληνική πολιτισμική φάση.  

 Ύστερα από συνεννοήσεις των οργανωτικών φορέων με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, οι τελικές ημερομηνίες διεξαγωγής του Συνεδρίου ορίζονται από 4 έως 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Το Συνέδριο θα είναι σπονδυλωτό: θα αρχίσει από τα Χανιά (Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου) και θα τελειώσει στη Σητεία (Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015). Θα περιλαμβάνει 24 συνεδρίες, 6 σε κάθε νομό, που θα πλαισιώνονται με πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να μετάσχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί ερευνητές της περιόδου της Κρητικής Αναγέννησης, ιστορικοί, φιλόλογοι και αρχαιολόγοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν το Δελτίο Συμμετοχής και να το υποβάλουν έως το τέλος Μαΐου 2015, κατά προτίμηση ηλεκτρονικά, στις διευθύνσεις:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην Ιστοσελίδα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών - Ιδρύματος Καψωμένου, www.eks-ik.eu.

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου,  73005  Πύργος Αλικιανού, Χανιά Κρήτης.

Εγγραφή Συνέδρων: 25 € - Φοιτητές / Μεταπτυχιακοί / Υπ. διδάκτορες: 10 €.

Αρ. τραπεζ. λογ/σμού: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  205/296186-52 (για το εσωτερικό).
ΙΒΑΝ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ: GR2701102050000020529618652, SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC): ETHNGRAA

Θα ακολουθήσουν, σε επόμενη Εγκύκλιο, αναλυτικές πληροφορίες για τους Συνέδρους.

Χανιά, 19 Φεβρουαρίου 2015