Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024

Το νέο Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στη Συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου 2017 συζήτησε και οριστικοποίησε τον προγραμματισμό δράσης του έτους 2017, ως εξής:

  1. Με πρόταση του α’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αλέξανδρου Παπαδερού, αποφασίστηκε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξη και προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία της χώρας (ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους φορείς). Συγκεκριμένα:
    α) Να συνταχθεί σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Κρήτης, καθώς και προς την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας και της Κρήτης. Υπεύθυνοι: Παναγιώτα  Σαμιώτη και Γεώργιος Καρκάνης·
    β) Να καταρτιστεί έγκυρος βιβλιογραφικός οδηγός σχετικός με το θέμα για χρήση των σχολείων. Υπεύθυνοι: Δημήτρης Νικολακάκης και Αναστασία Βουρεξάκη.

  2. Με κοινή πρόταση του Εφόρου Υγείας και Προστασίας του περιβάλλοντος Γιάννη Σκαράκη και της Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων Κατερίνας Κολοκυθά, αποφασίστηκε η οργάνωση Ημερίδας με θέμα «Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, φυτοφάρμακα και υδροφόρος ορίζοντας», στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού [θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση]. Υπεύθυνοι: Γιάννης Σκαράκης και Κατερίνα Κολοκυθά.

  3. Με πρόταση του Προέδρου της Εταιρείας και του Εφόρου Πολιτιστικής Δράσης Δημήτρη Νικολακάκη, προγραμματίστηκε εκδήλωση για το ποιητικό έργο και τη γενικότερη προσφορά στα Γράμματα και στον τόπο του Χανιώτη συγγραφέα, δημοσιογράφου και στοχαστή Δημήτρη Κακαβελάκη. Ο ακριβής χρόνος θα οριστεί σε συνεννόηση με τον τιμώμενο. Υπεύθυνοι: Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος και Δημήτρης Νικολακάκης.

  4. Με τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου 1857) αποφασίστηκε η οργάνωση σειράς εκδηλώσεων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης. Ειδικότερα, αποφασίστηκε:
    α) η διεξαγωγή Επιστημονικού Συμποσίου για το έργο του ποιητή στην έδρα της Εταιρείας, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2017 [θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση]. 
    β) Εις υλοποίηση των προτάσεων του Εφόρου Καλλιτεχνικής Παιδείας Μιχάλη Αεράκη για υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών Μ.Ε., προγραμματίστηκε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Το ποιητικό έργο του Σολωμού στον Υπολογιστή», για τη μύηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα μυστικά της ποιητικής τέχνης του Διονυσίου Σολωμού, με αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας (Σεπτέμβριος 2017).

  5. Με εισήγηση του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού, μέσω διμερών Συμβάσεων, προγραμμάτων φοιτητικής κινητικότητας και θερινών σεμιναρίων. Αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας με το Emmanuel College της Βοστώνης και συζητήθηκαν οι προτάσεις συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Αργυροκάστρου της Αλβανίας και Συμφερούπολης της Κριμαίας, με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης, με την Association Européenne des Enseignants (A.E.D.E.) των Βρυξελών και το "Δίκτυο Πολιτιστικής Αειφορίας" και αποφασίστηκε  να αναζητηθούν τρόποι και πόροι για την υλοποίηση των προτάσεων συνεργασίας.

  6. Εγκρίθηκε το αίτημα να φιλοξενηθεί στους χώρους του Ιδρύματος το Κρητικό Μουσικό Φεστιβάλ «World Μusic», που οργανώνει κάθε χρόνο η μουσικός Μαρία Μανουσάκη (26 Ιουλίου 2017).

  7. Συζητήθηκε η συνέχιση του Ερευνητικού Προγράμματος «Ανθρωπογεωγραφία της Επαρχίας Κυδωνίας», το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της επόμενης φάσης. Η σχετική απόφαση προβλέπει
    α) να δοθεί προτεραιότητα στην πρώτη Δράση του Προγράμματος, αφιερωμένου στη μνήμη Αναστάση Παπαδερού, που περιλαμβάνει τα μνημεία του λόγου (ριζίτικα τραγούδια, παραμύθια, παραδόσεις, κλπ.) και τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής Κυδωνίας
    β) Να συνεχιστεί η βιντεοσκόπηση των μνημείων και οι αναγκαίες παραστάσεις προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τη συντήρηση και την προστασία των μνημείων, όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Επισκοπής Αγιάς, τα υπολείμματα του Πύργου των Δαμολίνων, το Μετόχι του Ησυχάκη (στρατηγείο του  συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσου κατά τη επανάσταση του 1897), κ.ά. 
    γ) Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της προσπάθειας για αναγνώριση από την UNESCO του Ριζίτικου τραγουδιού ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνεργασία με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς που έχουν συστρατευθεί γι’ αυτό το σκοπό.
    δ) Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να ανακηρυχθούν οι Φυλακές Αγιάς, μαζί με τον τόπο των εκτελέσεων, διατηρητέο μνημείο της νεότερης ιστορίας μας.

  8. Έγινε δεκτή η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής να μετατεθεί η διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου για την Εκκλησιαστική Ρητορική και Υμνογραφία το καλοκαίρι του 2018.

  9. Έγινε δεκτή η πρόταση του προέδρου να οργανωθεί Συμπόσιο για το Γάλλο συγγραφέα και κρητολόγο Paul Faure, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Montpellier (καλοκαίρι 2018).

  10. Ύστερα από τον αδόκητο θάνατο του συνθέτη Νίκου Κούνδουρου, αποφασίστηκε να οργανωθεί, τον Αύγουστο 2017, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης, εβδομαδιαίο Αφιέρωμα στη μνήμη του, με προβολή ταινιών, ομιλίες ειδικών και συζητήσεις για το έργο του και την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.