Τετάρτη, Ιούλιος 17, 2024

kritikos-voskosΗ Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, οργάνωσε, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 6.30 το απόγευμα, στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού, μεγάλο Αφιέρωμα στο Βοσκό της Κρήτης, ως παράγοντα της οικονομικής ζωής του τόπου και ως θεματοφύλακα της τοπικής παράδοσης και των αξιών της.

Η εκδήλωση είχε τρεις ενότητες:

Η πρώτη περιελάμβανε τρεις ομιλίες από ειδικούς μελετητές για τη ζωή των βοσκών, τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τη μυθοποίησή τους από τους Κρητικούς συγγραφείς και τη συμβολή τους στο λαϊκό πολιτισμό. Εκ μέρους των βοσκών μίλησε ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα της κτηνοτροφίας και στα αιτήματα των βοσκών. Την ενότητα αυτή άνοιξε και έκλεισε η παραδοσιακή χορωδία Κρητικές Μαδάρες, με ριζίτικα τραγούδια.

Η δεύτερη ήταν Κρητικό τραπέζι από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων με βραστό, πιλάφι και γραβιέρα δικής τους παραγωγής στους 600 περίπου ακροαές ης εκδήλωσης.

Η τρίτη ενότητα ήταν Κρητικό γλέντι, με ριζίτικα των βοσκών, μουσική και χορό με το παραδοσιακό συγκρότημα του Γιώργη Μαυροδημητράκη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Κρητικές Μαδάρες, Ριζίτικο τραγούδι
Χαιρετισμοί
Γιάννης Γαλανάκης, Εισαγωγικά. Η συμβολή των βοσκών στους εθνικούς αγώνες
Κανάκης Γερωνυμάκης, "Η ζωή του βοσκού και ο αγώνας του. Η παραδοσιακή τυροκομία στο μιτάτο".
Λεωνίδας Βεγλερής, "Ο βοσκός μέσα από τα έργα των Κρητικών συγγραφέων Ι. Κονδυλάκη και Ν. Καζαντζάκη".
Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, "Ο βοσκός, δημιουργός και θεματοφύλακας της παράδοσης του Ριζίτικου τραγουδιού".
Μανόλης Βίγλης, "Σημερινά προβλήματα των κτηνοτρόφων".
Συζήτηση.
Κρητικές Μαδάρες, Ριζίτικο τραγούδι.
Κρητικό παραδοσιακό τραπέζι.
Κρητικό γλέντι με το παραδοσιακό συγκρότημα του Γιώργη Μαυροδημητράκη.