Κυριακή, Νοέμβριος 27, 2022

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, διοργανώνει με τη συνεργασία και τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Πλατανιά και με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων,  Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: 

«Το 1922 και η Μικρασιατική καταστροφή με τη σημερινή προοπτική»

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων (Κεντρικό κτήριο, Ελ. Βενιζέλου 28), το Σάββατο το απόγευμα, 5 Νοεμβρίου, ώρα 17.30 έως 20.45, και την Κυριακή το πρωί, 6 Νοεμβρίου, ώρα 10.00 έως 13.20, και θα περιλαμβάνει την Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία και τέσσερις Τακτικές Συνεδρίες. Στο Συνέδριο θα μετέχουν διαπρεπείς καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικοί ερευνητές, συγγραφείς και εκδότες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών προσφέρει στους φίλους αναγνώστες και τα μέλη της, προς ανταπόδωση του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντός τους και με την αφορμή της έναρξης του νέου σχολικού έτους, τη δυνατότητα να καταφορτώσουν δωρεάν τη συλλογή διηγημάτων Μη μ'αποθάνοι ο Θεός, της Αρτεμισίας Χαριτάκη-Καψωμένου από την ιστοσελίδα του Βιβλιοπωλείου του Ιδρύματος

Ευτυχισμένο και παραγωγικό το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος!

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, ώρα 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία Κατεχάκη, Ενετικό Λιμάνι Χανίων, στην 9η Έκθεση Βιβλίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη»

των Γιώργου Αγοραστάκη, Ερατοσθένη Καψωμένου Τατιάνας Παπαγεωργίου. Παρουσιάζει: η Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων.

mikis theodorakis

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης–Π.Ε. Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2021.

Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, μια μεγάλη απώλεια σημαίνει γενικό προσκλητήριο για συσπείρωση του Ελληνισμού, προκειμένου να κάνομε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ ενωμένοι και έτοιμοι να καλύψομε το κενό και να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με τρόπο αντάξιο του μεγάλου άνδρα. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, για να τιμήσει τη μνήμη του θρυλικού «Γιατρού» του Κυπριακού Αγώνα, Βάσου Λυσσαρίδη, θερμού φίλου, συμπαραστάτη και Επίτιμου Μέλους του Ιδρύματός μας.

Προσωπικός γιατρός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πολιτικός διεθνούς βεληνεκούς, εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού στην Κυπριακή Βουλή επί 46 συναπτά έτη (1960-2006), ποιητής, στοχαστής και ζωγράφος, ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που σφράγισε με τη ζωή και τη δράση του μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Α. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη [θα γίνει πιθανότατα διαδικτυακά].

Β. Χρονικό των Κρητικών Επαναστάσεων από το 1866 ως την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913). Ομιλίες, Προβολές, Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων και φωτογραφιών [Πύργος Αλικιανού, Ιούλιος 2021]                              

Γ. «Φιλολογικό Αναλόγιο» με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στη λογοτεχνία μας». Ανάγνωση αφηγηματικών και ποιητικών κειμένων. Διαδικτυακές  εκδηλώσεις, που με αφετηρία το Μάρτιο 2021 θα εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους [θα ακολουθήσει ειδική ανακοίνωση]

Δ. Πανηγυρικός εορτασμός των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις θα συνδυαστούν με την επέτειο της εκτέλεσης των 118 πατριωτών στον ποταμό Καιρίτη, την 1η Αυγούστου 1941.

Ε.  Προκήρυξη διαγωνισμού για τη συλλογή πληροφοριών που διασώζονται στη συλλογική μνήμη με τη μορφή τοπικών προφορικών παραδόσεων ή αφηγήσεων πεζών και ποιητικών (: ιστορικές ρίμες) για τις κρητικές επαναστάσεις κατά των Τούρκων, από το 1821 ως την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας. 

Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 και ώρα 18.00 από τον Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στο δημοτικό τραγούδι.

Προλογίζει ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Συντονίζει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.

Σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Skype for Business ή Skype Meetings:
https://meet.lync.com/houtest-ac/kougkoulos.athanasios/NUX3UGCD

kapsomenos dialexi

Η διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Ερατοσθένη Γ. Καψωμένου επιχειρεί μία σημειωτική ανάγνωση του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου στο δημοτικό τραγούδι με βάση τους άξονες: α. Το δημοτικό τραγούδι έκφραση ενός συμμετοχικού πολιτισμού, β. Δημοτικό τραγούδι και αρχαϊκή τέχνη, γ. Διακριτικά γνωρίσματα του λαϊκού πολιτισμικού προτύπου και δ. Μυθικά αρχέτυπα και κώδικες του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου.