Κυριακή, Ιούνιος 16, 2024
 1. Ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των πρωταγωνιστών της
 2. Επανέκδοση του Αρχείου της Μάχης της Κρήτης (εκκρεμότητα για διευθέτηση )
 3. Σειρά «Πεζογράφοι της εντοπιότητας» : Αρτεμισία Χαριτάκη
 4. Εκδήλωση για το Ριζίτικο τραγούδι, σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα:
  Αναπαράσταση παραδοσιακού συμποσίου με έμφαση στην τελετουργική τάξη που ακολουθείται στην εκτέλεση των ριζίτικων τραγουδιών
 5. Διεθνές Συνέδριο για τις Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη Τιμητικό Αφιέρωμα στους Ευρωπαίους νεοελληνιστές (Hans Eideneier, Peter Mackridge, Guy Saunier, V. Rotolo, David Holton, κ.ά..)
 6. Συνέδριο για τον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη (συνεργασία με κυπριακούς φορείς
 7. Διαλέξεις στη Σειρά Μείζονα προβλήματα της εποχής μας (Γιώργος Κοντογιώργης, Ηλίας Νικολούδης, Ι. Χατζηαντωνίου, Κ. Φωτιάδης, Τάσος Σακελαρόπουλος)
 8. Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Πολιτισμοί της Νότιας Ευρώπης και της νησιωτικής Μεσογείου
 9. Επιστημονικό Συνέδριο για τα 80 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά (1943-2023). Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνει σε πανελλήνια κλίμακα το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά (Παρασκευή, 22 έως Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023)
 10. Συνέδριο για το έργο του καθηγητή Μανώλη Παπαθωμόπουλου
 11. Συνέδριο για τον Ιάκωβο Καμπανέλη (συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Λεμεσού)
 12. Φεστιβάλ δημοτικών χορών, σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού και άλλους φορείς.
  13. Σειρά «Πεζογράφοι της εντοπιότητας». Νίκος Παπαδογιαννάκης.

Την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, ώρα 4.00 μ.μ., συνήλθε η Γενική Συνέλευση των Μελών της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στην έδρα του Ιδρύματος, στον Πύργο Αλικιανού, σε επαναληπτική συνεδρία για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την εκλογή Προέδρου και Εφορευτικής Επιτροπής, έγινε Απολογισμός δράσης και Οικονομικός απολογισμός και στη συνέχεια ακολούθησε η Εκλογή των μελών του νέου Διοικ. Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Εξελέγησαν με τριετή θητεία οι εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο
Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Γιώργος Κοντογιώργης, Γιώργος Μαργαρίτης,
Δημήτρης Νικολακάκης, Εμμανουήλ Νικολακάκης, Σταύρος Βεζονιαράκης
Ελπινίκη Νικολουδάκη, Ηλίας Νικολούδης, Κατερίνα Κολοκυθά,
Γιάννης Σκαράκης, Ναυσικά Καψωμένου, Μαρία Μπουλνταδάκη,
Χρυσούλα Καψωμένου

Εξελεγκτική Επιτροπή
Ευαγγελία Βεζονιαράκη, Παγώνα Βίγλη, Γιάννης Παπουτσάκης

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, διοργανώνει με τη συνεργασία και τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Πλατανιά και με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων,  Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: 

«Το 1922 και η Μικρασιατική καταστροφή με τη σημερινή προοπτική»

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων (Κεντρικό κτήριο, Ελ. Βενιζέλου 28), το Σάββατο το απόγευμα, 5 Νοεμβρίου, ώρα 17.30 έως 20.45, και την Κυριακή το πρωί, 6 Νοεμβρίου, ώρα 10.00 έως 13.20, και θα περιλαμβάνει την Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία και τέσσερις Τακτικές Συνεδρίες. Στο Συνέδριο θα μετέχουν διαπρεπείς καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικοί ερευνητές, συγγραφείς και εκδότες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών προσφέρει στους φίλους αναγνώστες και τα μέλη της, προς ανταπόδωση του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντός τους και με την αφορμή της έναρξης του νέου σχολικού έτους, τη δυνατότητα να καταφορτώσουν δωρεάν τη συλλογή διηγημάτων Μη μ'αποθάνοι ο Θεός, της Αρτεμισίας Χαριτάκη-Καψωμένου από την ιστοσελίδα του Βιβλιοπωλείου του Ιδρύματος

Ευτυχισμένο και παραγωγικό το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος!

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, ώρα 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία Κατεχάκη, Ενετικό Λιμάνι Χανίων, στην 9η Έκθεση Βιβλίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη»

των Γιώργου Αγοραστάκη, Ερατοσθένη Καψωμένου Τατιάνας Παπαγεωργίου. Παρουσιάζει: η Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων.

mikis theodorakis

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης–Π.Ε. Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2021.

Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, μια μεγάλη απώλεια σημαίνει γενικό προσκλητήριο για συσπείρωση του Ελληνισμού, προκειμένου να κάνομε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ ενωμένοι και έτοιμοι να καλύψομε το κενό και να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με τρόπο αντάξιο του μεγάλου άνδρα. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, για να τιμήσει τη μνήμη του θρυλικού «Γιατρού» του Κυπριακού Αγώνα, Βάσου Λυσσαρίδη, θερμού φίλου, συμπαραστάτη και Επίτιμου Μέλους του Ιδρύματός μας.

Προσωπικός γιατρός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πολιτικός διεθνούς βεληνεκούς, εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού στην Κυπριακή Βουλή επί 46 συναπτά έτη (1960-2006), ποιητής, στοχαστής και ζωγράφος, ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που σφράγισε με τη ζωή και τη δράση του μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.