Πέμπτη, Μαϊος 30, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, συμμετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια για την προβολή, διάσωση και ενίσχυση της παράδοσης του Ριζίτικου τραγουδιού, μέσω της επίσημης αναγνώρισής του ως άυλου μνημείου της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, οργανώνει την Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015, ώρα 11.00 το πρωί, Επιστημονική Ημερίδα για το Ριζίτικο τραγούδι, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, στον Πύργο Αλικιανού.

Μεταξύ των εισηγητών θα είναι ο γνωστός λαογράφος, μελετητής και εκδότης των ριζίτικων τραγουδιών, Σταμάτης Αποστολάκης, ο Ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Drexel (Φιλαδέλφεια-ΗΠΑ), Μαρία Χναράκη, εθνομουσικολόγος, λαογράφος και πολιτισμικός ανθρωπολόγος, ο καθηγητής Κώστας Ζουράρης,  πολιτειολόγος συγγραφέας, η εθνομουσικολόγος Γεωργία Τσοντάκη.

Η Επιστημονική Ημερίδα αποτελεί το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά. Το πρώτο μέρος, η Ποιητική προσέγγιση του ριζίτικου, θα γίνει το Σάββατο, 8 Αυγούστου, ώρα 21.00, στην Ταβέρνα «Κεφάλι», Καράνου (27ο χλμ. Χανίων – Ομαλού), με την πρωτοβουλία του «Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων» και τη συνεργασία πολλών κρητικών σωματείων της Αττικής.

Η όλη διοργάνωση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.