Δευτέρα, Μαϊος 20, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου οργανώνει στα Χανιά της Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών με τίτλο:

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη και τον Κόσμο»
{ Χανιά, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 1- 3 Σεπτεμβρίου 2023 }

Το Συνέδριο θα απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει ατομικές ανακοινώσεις απολογισμού κατά χώρα και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς. Και το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην απερχόμενη γενιά των Νεοελληνιστών, που στη διάρκεια της θητείας της (δεύτερο μισό του 20ού αιώνα) οι νεοελληνικές σπουδές γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθισή τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να επιχειρήσει έναν πλήρη και αξιόπιστο απολογισμό, στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί μια αυριανή συνολική ιστορία των νεοελληνικών σπουδών· και να προχωρήσει σε μιαν ενδελεχή διευρεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν τις νεοελληνικές σπουδές κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε μια βαθμιαία παρακμή· απ’ όπου να προκύψει μια συγκροτημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το σκοπό αυτό θα κληθούν να μετάσχουν στο Συνέδριο οι επιφανέστεροι ξένοι Νεοελληνιστές, που από τη θέση του Διευθυντή Σπουδών σε Νεοελληνικά Ινστιτούτα, Τμήματα ή Τομείς Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων του Εξωτερικού, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς και απέδωσαν στο υψηλότερο πνευματικό επίτευγμα του Νέου Ελληνισμού, τη δημιουργική λογοτεχνία μας – με τη μελέτη, ερμηνεία, διδασκαλία, ανάλυση και τις μεταφράσεις έργων των Ελλήνων δημιουργών – τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει μέσα στη διεθνή λογοτεχνική παραγωγή.

Στην Καταληκτική Συνεδρία θα επιδοθούν στους διακεκριμένους ξένους Νεοελληνιστές της απερχόμενης γενιάς Διπλώματα Τιμής, εις αναγνώριση της προσωπικής συμβολής τους στην ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών στη χώρα τους. Η δημόσια αυτή αναγνώριση θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένες εισηγήσεις των συναδέλφων, συνεργατών τους ή των ελλαδιτών ομοτέχνων τους.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η παρακολούθησή του θα είναι ελεύθερη για το κοινό και επιθυμητή.