Τετάρτη, Ιούλιος 17, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου οργανώνει, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυπρίων Χανίων, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, με τίτλο:

Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Ο ποιητής, ο κριτικός, ο φιλόλογος

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού Χανίων, από 21 Ιουλίου (Παρασκευή απόγευμα) έως 23 Ιουλίου 2023 (Κυριακή μεσημέρι) και θα συνδυάζεται με τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τους πεσόντες και αγνοουμένους κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιο 1974), στις οποίες ο Σύλλογος Κυπρίων Χανίων είναι ένας από τους πρωταγωνιστικούς φορείς διοργάνωσης.

Ο τιμώμενος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο δεύτερο Μέρος των Εκδηλώσεων Μνήμης , που θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Κυριακή, 23.07.2023, ώρα 20.00 και εξής.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι νεοελληνιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ομότιμοι και εν ενεργεία καθηγητές ελληνικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, συγγραφείς και κριτικοί της λογοτεχνίας, ερευνητές, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση ενός Βραβείου Νobel Λογοτεχνίας για λογαριασμό της πολύπαθης Κύπρου μας, διεκδίκηση που θεμελιώνεται στην πλούσια σε όγκο και ποιότητα Κυπριακή λογοτεχνία και στη διαχρονική πνευματική της παράδοση. Την κορυφαία αυτή διάκριση διεκδικούμε για το σύνολο των Κυπρίων δημιουργών, στο πρόσωπο ενός από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, του Kύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Για το σκοπό αυτό οι δύο φορείς οργανώνουν από κοινού το εν λόγω Συνέδριο, με αντικείμενο το έργο του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, προκειμένου να συμπληρώσουν, με τη συνδρομή των ειδικών, πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών, τον «φάκελο υποψηφιότητας» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη για το βραβείο Νόμπελ, προσθέτοντας στην ήδη υπάρχουσα σημαντική βιβλιογραφία νέες επιστημονικές αναλύσεις και ερμηνευτικές μελέτες για το σύνολο του έργου του, που η θαυμαστή πνευματική γονιμότητα του ποιητή εξακολουθεί να πλουτίζει διαρκώς με καινούρια έργα.

Στην προσπάθεια αυτή, η οποία στην παρούσα κρίσιμη ιστορική συγκυρία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου στο διπλωματικό πεδίο, απευθυνόμεθα στο σύνολο των συμπολιτών μας και τους καλούμε να επαναβεβαιώσουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο και στις Εκδηλώσεις Μνήμης την ενότητα του κρητικού λαού και τη σταθερή του βούληση να υπερασπίζεται τα δίκαια του εξωελλαδικού ελληνισμού· και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δίκαιο αίτημα να αναγνωρισθεί επισήμως από ένα διεθνή θεσμό η συμβολή στο πεδίο του πολιτισμού της νήσου Κύπρου, που επί τρεις χιλιετίες χωρίς διακοπή καλλιέργησε τα Γράμματα και τις Τέχνες, ακτινοβολώντας τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμμετοχή τόσο στο Συνέδριο όσο και στις Εκδηλώσεις Μνήμης είναι ελεύθερη για όλους.

 

Εκ μέρους των Οργανωτικών Φορέων

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών * Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων

Καθηγ. Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος Γιαννάκης Χατζηιωάννου


Επιστολή Κώστα Μαυρίδη, Ευρωβουλευτού

Θέλω να συγχαρώ εγκαρδίως την Ετσιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, για την διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυπρίων Χανίων, αφιερωμένου στον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Συμμερίζομαι πλήρως τον στόχο του Συνεδρίου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απόδοση Βραβείου Νobel Λογοτεχνίας για λογαριασμό της πολύπαθης Κύπρου, στο πρόσωπο ενός από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης με οικουμενική εμβέλεια, του Kύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Ο ίδιος ο ποιητής, που για δεκαετίες έχει συγκλονίσει ψυχές και έχει συνδιαμορφώσει διαχρονικές αξίες πολιτισμού σε γενεές γενεών που μεγαλώσαμε κρατημένοι από τον ελληνικό και οικουμενικό λόγο της ποίησής του, συνεχίζει αδιάκοπα να συναρπάζει και να διευρύνει τους ποιητικούς του ορίζοντες. Μέσα κι από τις επαφές κι εμπειρίες μου σε Ευρωπαικό επίπεδο, είμαι πλέον βέβαιος ότι ο θαυμαστός ποιητικός του λόγος ως προσωπική κατάθεση και μαρτυρία, έχει επίσης δικαιωθεί πολύ πέραν κι έξω από τους δικούς μας ελληνικούς ορίζοντες. Για αυτό, ένα βραβείο Νόμπελ στο προσωπό του, δεν θα είναι απλώς μια οφειλόμενη προσωπική αναγνώριση, αλλά θα δικαιώνει ιδιαίτερα τον μαχόμενο για χιλιάδες χρόνια Κυπριακό Ελληνισμό και κάθε μαχόμενο λαό που καλλιεργεί οικουμενικές αξίες.

Στην διάθεσή σας,

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Κώστας Μαυρίδης,
Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο