Κυριακή, Ιούνιος 16, 2024

1] 12 Ιουνίου 2016. Συμμετοχή στους οργανωτικούς φορείς του Συμποσίου για τη βυζαντινή εκκλησιαστική Υμνογραφία (πρωτοβουλία Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χανίων “Γεώργιος ο Κρής” – Εκπρόσωπος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών: Σταύρος Βεζονιαράκης).  Εισήγηση Ε.Γ. Καψωμένου: “Βυζαντινή εκκλησιαστική υμνογραφία. Η ποιητική της».

2] 18 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2016. Πρόγραμμα Φοιτητικής Κινητικότητας. Θερινό Σεμινάριο του Emmanuel College της Βοστώνης (πρωτοβουλία Καθηγητή Πέτρου Βαμβακά).

3] 24 Ιουνίου 2016. «Ανοίξετε τον Κλήδονα». Αναβίωση των μαντικών εθίμων του Κλήδονα.

4] 7 Ιουλίου 2016. Κρητική βραδιά με το Λεωνίδα Λαϊνάκη για τους φοιτητές του Emmanuel College.

5] 2 – 3 Ιουλίου 2016. Συμμετοχή στην οργάνωση του Συνεδρίου  «Το Ριζίτικο Τραγούδι», που πραγματοποιείται στα χωριά της Ρίζας, Λάκκους και Καράνου, με πρωτοβουλία του Δήμου Πλατανιά και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας (εκπρόσωπος στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή η Αντιπροέδρος Δημοσίων Σχέσεων της Εταιρείας, Κλειώ Παπαδερού).

6] 21 – 22 Ιουλίου 2016. Φιλοξενία Μουσικού Σεμιναρίου του Κρητικού Μουσικού Φεστιβάλ «World Μusic» (διοργάνωση Μαρίας Μανουσάκη).

7] Ιούλιος – Αύγουστος 2016. Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ανθρωπογεωγραφία Επαρχίας Κυδωνίας» (Ερευνητική Ομάδα).

8] 1 Αυγούστου 2016. Εκδηλώσεις μνήμης για την Εκτέλεση 118 αμάχων στον Καιρίτη από το γερμανικό στρατό κατοχής (1.8.1941).
Α. Το πρωί της 1ης Αυγούστου, , ώρα 9.50, πάνδημη Πορεία μνήμης από το Μνημείο των εκτελεσθέντων στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού (πρώτη εκτέλεση) στο Μνημείο των εκτελεσθέντων στον Καιρίτη (δεύτερη εκτέλεση). – Έναρξη θρησκευτικού μνημοσύνου.
Β. Το βράδυ, ώρα 20.30, στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, το Χρονικό των γεγονότων από το Γιάννη Γαλανάκη – Έκθεση φωτογραφίας των εκτελεσθέντων – Προβολή Ντοκυμαντέρ: Τα ριζίτικα τραγούδια για τη Μάχη της Κρήτης, την Αντίσταση, την Κατοχή και τις εκτελέσεις των πατριωτών (παραγωγή ΕΡΤ, 1983).

9] 3 Αυγούστου 2016, το βράδυ. Φιλοξενία Συναυλίας του μουσικού συγκροτήματος «Εντέχνως λαϊκοί» στον υπαίθριο χώρο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών.

10] 30–31 Αυγούστου 2016. Διήμερο αφιέρωμα στον Άγγελο Αντωνόπουλο.
Α) 30.08.16: Συνάντηση και ελεύθερη συζήτηση με τον Άγγελο Αντωνόπουλο ανθρώπων του θεάτρου και θεατρικών σχημάτων της Κρήτης, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος.
Β) 31.08.16. Φιλολογική Ημερίδα «Άγγελος Αντωνόπουλος, η προσωπικότητα και το έργο του. Ο ποιητής και ο πεζογράφος».

11] 2–4 Σεπτεμβρίου 2016. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Είκοσι χρόνια από την αποδημία του». Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να μετάσχουν η σύντροφος του Ποιητή, φιλόλογος και ποιήτρια, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, επιφανείς πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα περιλαμβάνει 10 Συνεδρίες και πλούσιο παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών. 

12] Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016. «Με το ζέφυρο της μουσικής». Μουσική Συναυλία στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένη από το Γιώργο Κουρουπό. Διεύθυνση: ο μουσουργός Γιώργος Κουρουπός, Τραγούδι: η Μάιρα Μηλολιδάκη, Πιάνο: ο Τίτος Γουβέλης, Απαγγελία: η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

13] 29 Σεπτεμβρίου 2016. Ημερίδα «Ο ποιητής Βάσος Λυσσαρίδης. Άγνωστες πλευρές της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου πολιτικού»

14] Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016. Στρογγυλή Τράπεζα. «Το μέλλον της Ευρώπης. Προβλήματα και προβληματισμοί». Συζητούν: Βάσος Λυσσαρίδης, Κώστας Ζουράρης, Γιώργος Κοντογιώργης, Γιώργος Καραμπελιάς, Γιώργος Μαργαρίτης, Δημήτρης Ρόκος, Λαοκράτης Βάσσης και Ερατοσθένης Καψωμένος.