Δευτέρα, Μαϊος 20, 2024

Διγενής Ακρίτας

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οργανώνει το Β΄ μέρος του Αφιερώματος στην Κύπρο με θέμα: "Ο λαϊκός πολιτισμός της Κύπρου και της Κρήτης".

Το Αφιέρωμα οργανώθηκε με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαρτίζεται από δύο ενότητες. Η πρώτη, που πραγματοποιήθηκε 5-8 Αυγούστου 2010, είχε θέμα: "Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο". Τα Πρακτικά του Συνεδρίου είναι υπό έκδοση.

Το Διεθνές Συνέδριο "Ο λαϊκός πολιτισμός της Κύπρου και της Κρήτης" θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουλίου 2011, στην έδρα της Εταιρείας, στον Αλικιανό Χανίων, με συνδιοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Περιλαμβάνει όλες τις εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού στην Κύπρο και στην Κρήτη, όπως και συγκριτική μελέτη φαινομένων και αναγωγή τους σε ευρύτερες πολιτισμικές ενότητες.

Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:

Ο λαϊκός προφορικός πολιτισμός της Κύπρου και της Κρήτης. Ειδολογικά ζητήματα.

  • Τα μνημεία του λόγου (τραγούδια - παραμύθια - παραδόσεις - παροιμίες - παροιμιόμυθοι - αινίγματα - ξόρκια - κατάδεσμοι, κλπ.).
  • Υλικός βίος και εθιμική ζωή: Οικοτεχνία και παραδοσιακές τέχνες. Παραδοσιακή κουζίνα - παραδοσιακή ιατρική.
  • Κυπριακή και κρητική δημοτική μουσική. Παραδοσιακά όργανα, η σύνθεση της λαϊκής ορχήστρας, οι χοροί. Η τελετουργία του γλεντιού.
  • Η παράδοση των ποιητάρηδων της Κύπρου και των ριμαδόρων της Κρήτης. Η κοινωνική τους λειτουργία.
  • Η παραδοσιακή ποιητική των κυπριακών και των κρητικών δημοτικών τραγουδιών.
  • Η θεματική, η κοσμοαντίληψη και τα αξιακά πρότυπα στο κυπριακό και το κρητικό δημοτικό τραγούδι.
  • Συγκριτική έρευνα. Κοινά πολιτισμικά πρότυπα των δύο τοπικών παραδόσεων. Αναγωγές σε ευρύτερες πολιτισμικές ενότητες.
  • Το πρόβλημα της διάσωσης των παραδοσιακών πολιτισμών στο σύγχρονο κόσμο. Το Μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία, επτά Τακτικές Συνεδρίες και μια συζήτηση Στρογγυλής τράπεζας. Θα συνδυάζεται με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από παραδοσιακά κυπριακά και κρητικά συγκροτήματα, με “μαντιναδομαχίες” και “τσιατίσματα”, με λαϊκά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις.

Αν επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλώ διαβάστε την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος.