Κυριακή, Δεκέμβριος 01, 2024

Συνθέτης στο χώρο της έντεχνης μουσικής, ο Δημήτρης Καψωμένος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Αλικιανό Χανίων. Άρχισε τις μουσικές σπουδές του στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, κοντά στη Λελέ Φανδρίδου και το Μιχάλη Βλαζάκη. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με δασκάλους τον Γκαστόν Δεπόλα και τη Ναυσικά Βουτυρά στο τραγούδι, την Κρινώ Καλομοίρη στο πιάνο, τον Χαρ. Εκμετσόγλου στην κιθάρα, τους Μιχάλη Βούρτση, Σώτο Βασιλειάδη και Λεωνίδα Ζώρα στα θεωρητικά. Στη διάρκεια των σπουδών του είχε πολλές διακρίσεις (επαίνους, βραβεία και χρηματικά έπαθλα) και έλαβε έξι πτυχία στους αντίστοιχους τομείς (τραγούδι , όργανα και ανώτερα θεωρητικά). Στην Ιταλία πραγματοποίησε ανώτατο κύκλο σπουδών στα κρατικά Ωδεία της Φλωρεντίας και της Μπολόνιας, καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της Σιένα, όπου παρακολούθησε Μπάντα. Διεύθυνση Ορχήστρας και Σύνθεση, κατακτώντας αντίστοιχα διπλώματα. Δάσκαλοί του υπήρξαν οι Carlo Prosperi, Franco Donatoni, Semerado, Rosada κ.ά.

Δημήτρης Γ. ΚαψωμένοςΩς συνθέτης έχει γράψει 95 έργα, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ειδών: 8 έργα για πιάνο, 5 για φλάουτο, 12 για κιθάρα, 3 για βιολοντσέλο, 27 σουίτες (Μουσική δωματίου), 10 χορωδιακά, 11 για δύο και τρεις φωνές, 2 για μια φωνή και πιάνο, 3 σχολικά τραγούδια και συνθέσεις, 4 μουσική για θέατρο και 10 Συμφωνίες, από τις οποίες η τελευταία, με τίτλο «Συμφωνία των Λευκών Ορέων», παρέμεινε ημιτελής (όλο το αρχείο του, με τις αυτόγραφες παρτιτούρες των έργων του, έχει κατατεθεί στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου). Έργα του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς σύνθεσης και έχουν εκτελεσθεί σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Κύπρο και Γιουγκοσλαβία: Συμφωνική Ορχήστρα Βελιγραδίου).

Ο Δημήτρης Καψωμένος έδρασε, στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, στην Αθήνα, ως καθηγητής του Εθνικού Ωδείου και της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και στην Κρήτη για σημαντικό διάστημα, όπου χρημάτισε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, εμπνευστής και ιδρυτής του Συλλόγου «Συμφωνική Ορχήστρα Κρήτης», με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων μουσικής παιδείας και στελεχών για τη συγκρότηση Συμφωνικής ορχήστρας στην Κρήτη, που υπήρξε το μεγάλο όνειρο της ζωής του. Στην κατεύθυνση αυτή ανέπτυξε μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα, με δημοσιεύματα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, υποτροφίες για νέους μουσικούς, και κυρίως σεμινάρια υψηλού επιπέδου, μέσω του θεσμού «Παγκρήτιες Μουσικές Εκδηλώσεις», που ίδρυσε και διηύθυνε επί σειρά ετών στη Σητεία και στα Χανιά.