Δευτέρα, Φεβρουάριος 26, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου σε συνεργασία με το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, οργανώνει μουσική συναυλία στη Μνήμη του μουσουργού Δημήτρη Καψωμένου, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Ωδείου Χανίων, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μεντζελόπουλου.

Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα του Δημήτρη Καψωμένου, ανάμεσά τους την ανέκδοτη σειρά έντεχνου λαϊκού τραγουδιού με τον τίτλο “Ρωμέικος Καημός”, καθώς και έργα άλλων Ελλήνων συνθετών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο βράδυ, 14 Μαΐου 2011, ώρα 20:30΄, στην Αίθουσα Θεάτρου του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Ο Δημήτρης Καψωμένος (1937 – 1994) γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Αλικιανό Χανίων. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου σπούδασε τραγούδι, πιάνο, κιθάρα, και ανώτερα θεωρητικά. Στην Ιταλία πραγματοποίησε ανώτατο κύκλο σπουδών στα κρατικά Ωδεία της Φλωρεντίας και της Μπολόνιας, καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της Σιένα, όπου παρακολούθησε Μπάντα, Διεύθυνση Ορχήστρας και Σύνθεση.

Ως συνθέτης έχει γράψει 95 έργα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ειδών: 8 έργα για πιάνο, 5 για φλάουτο, 12 για κιθάρα, 3 για βιολοντσέλο, 27 σουίτες, 10 χορωδιακά, 11 για δύο και τρεις φωνές, 2 για μια φωνή και πιάνο, 3 σχολικά τραγούδια και συνθέσεις, 4 μουσική για θέατρο και 10 Συμφωνίες. Έργα του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς σύνθεσης και έχουν εκτελεσθεί σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έδρασε στην Αθήνα ως καθηγητής του Εθνικού Ωδείου και της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και στην Κρήτη όπου χρημάτισε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, εμπνευστής και ιδρυτής του Συλλόγου «Συμφωνική Ορχήστρα Κρήτης», που είχε στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λειτουργία Συμφωνικής ορχήστρας στην Κρήτη. Στην κατεύθυνση αυτή ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, με δημοσιεύματα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, υποτροφίες για νέους μουσικούς, και κυρίως σεμινάρια υψηλού επιπέδου, μέσω του θεσμού «Παγκρήτιες Μουσικές Εκδηλώσεις», που ίδρυσε και διηύθυνε επί σειρά ετών στη Σητεία και στα Χανιά.