Κυριακή, Ιούνιος 16, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Χανίων και άλλους, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:

Οδυσσέας Ελύτης. Είκοσι χρόνια από την κοίμησή του

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού, από την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, έως και την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016. Θα περιλαμβάνει 10 Συνεδρίες και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο Συνέδριο μετέχουν η σύντροφος του Ποιητή, φιλόλογος και ποιήτρια, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, επιφανείς πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του εικοστού αιώνα και από τους αυθεντικότερους εκφραστές του πνευματικού μας πολιτισμού. Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική συγκυρία, το έργο του συνιστά μια σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας, ικανή ν’ αφυπνίσει τη συλλογική μνήμη και τις δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας. Στόχος του Συνεδρίου είναι να συμβάλει σε μια αναλυτικότερη και βαθύτερη μελέτη του ποιητικού, δοκιμιακού, μεταφραστικού και εικαστικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη και να αναδείξει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της τέχνης του, την οικουμενικότητα των αξιών και την επικαιρότητα των μηνυμάτων του.

Για μια αμεσότερη επαφή του κοινού με τα έργο του ποιητή, οργανώνεται Συναυλία στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, το Σάββατο βράδυ, 3 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21.30, υπό τον τίτλο «Με τον ζέφυρο της μουσικής». Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Η Συναυλία περιλαμβάνει ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα από το διάσημο συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, που θα εκτελέσουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες υπό τη διεύθυνση του ίδιου. Απαγγέλλει η σύντροφος του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Το Συνέδριο αρχίζει την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, με την Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία, όπου μετέχουν o Ιστορικός Λαογραφικός Καλλιτεχνικός Σύλλογος «Κρητικές Μαδάρες» και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Χανίων «Γεώργιος ο Κρης».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Από την ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ