Πέμπτη, Μαϊος 30, 2024

1] Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών- Ιδρύματος Καψωμένου (Συνεδρία 3.10.2016) για διεύρυνση των συνεργασιών μας με άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς Παιδείας και Πολιτισμού, ο Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος, Γεώργιος Καρκάνης, σε συνεργασία με τον εισηγητή του θέματος, Μιχάλη Αεράκη, Έφορο Προγραμμάτων Επιμόρφωσης, φρόντισε να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων  (έγγραφο με αριθμ. Πρωτ.  46/17-11-2016) και να καταρτίσει το Πρόγραμμα για τη συμμετοχή μελών του Ιδρύματος σε εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων του Νομού Χανίων, με υποστηρικτικές διδασκαλίες στους τομείς της ειδικότητάς των. Οι κοινές αυτές δράσεις καταγράφονται στη συνέχεια, με τη χρονολογική σειρά υλοποίησής τους.

2] Τρίτη, 31.01. 2017. Με πρόσκληση της Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνης, Ειρήνης Βογιατζή, πραγματοποιήθηκε δίωρη υποστηρικτική διδασκαλία του Ομότ. καθηγητή Ε.Γ. Καψωμένου σε μαθητές Λυκείου του Ν. Ρεθύμνης, πάνω σε ένα σημαντικό κεφάλαιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, που είναι η σχέση Μοντερνισμού και παράδοσης στη Νεοελληνική ποίηση.

3] Τετάρτη, 1.02. 2017. Συνεδρία του Δ.Σ. για την κατάρτιση του οριστικού Προγράμματος δραστηριοτήτων του Ιδρύματος κατά το έτος 2017 και τον ορισμό των Επιτροπών υλοποίησης. Το Δ.Σ. στη συνεδρίασή του αυτή επαναβεβαίωσε τις δράσεις, που είχαν προταθεί ή αποφασιστεί στη συνεδρία της 3ης Οκτωβρίου 2016. Σημειώνομε εδώ τις υπό εξέλιξη δράσεις (οι υπόλοιπες καταγράφονται στη συνέχεια με τη σειρά υλοποίησής τους):
Ι. Τοπική Ιστορία: αποφασίστηκε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξη και προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία της χώρας (ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους φορείς). Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της δράσης ορίστηκαν ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Καρκάνης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Δημ. Νικολακάκης και τα μέλη Παναγιώτα Σαμιώτη και Αναστασία Βουρεξάκη.
ΙΙ. Προστασία των μνημείων της περιoχής Κυδωνίας, με αφετηρία το Συγκρότημα των Αγροτικών Φυλακών Αγυιάς. Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της δράσης ορίστηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος και εισηγητής του θέματος Αλέξανδρος Παπαδερός, ο Πρόεδρος Ε.Γ. Καψωμένος και τα μέλη Κλειώ Παπαδερού και Αικατ. Κολοκυθά.  

 4] Σάββατο, 4.03.2017. Ημερίδα για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας (Λεμεσός Κύπρου). Με πρόσκληση του Λεωνίδα Γαλάζη, Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του Συνδέσμου Φιλολόγων Κύπρου, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Ε.Γ. Καψωμένος συμμετέσχε στην επιμορφωτική Ημερίδα των εκπαιδευτικών της Κύπρου, όπου ανέπτυξε το θέμα «Η αντίληψη του Τραγικού και η συνείδηση του Προσώπου στην ποίηση του Καβάφη» και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς ζητήματα ερμηνείας των ποιητικών κειμένων.

5] Δευτέρα, 13 Μαρτίου,  3 και 24 Απριλίου 2017: Υποστηρικτική διδασκαλία σε μαθητές του Α΄ Λυκείου Χανίων. Ο κ. Μιχάλης Αεράκης, Έφορος Προγραμμάτων Επιμόρφωσης του Ιδρύματος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, συζήτησε, σε σειρά σεμιναρίων, με τους μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης (Τμήματα Α1, Α2, Α5, Β1, Β2, Β3, Β5) για ζητήματα θεάτρου και θεατρικής παιδείας.

6] Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017: Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Παπαδερός, τέως πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, μίλησε στους μαθητές της Β΄ τάξης του Α΄ Λυκείου Χανίων για την ιστορία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και τη συμβολή της στον πολιτισμό και στον oικουμενικό διάλογο, με αφορμή την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης, που έγινε στα Χανιά τον Ιούνιο 2016.
- Στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, οργανώσαμε (πρβλ. Επιστολή αρ.11/30.05.17) και πραγματοποιήσαμε, τον Ιούνιο 2017, σύσκεψη στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Ν. Χανίων, όπου συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς σε κοινές πολιτιστικές δράσεις, όπως η διοργάνωση εκπαιδευτικού Συμποσίου το Σεπτέμβριο 2017, για την ερμηνεία της ώριμης ποίησης του Σολωμού (βλ. παρακάτω) και η διασύνδεση του πολιτιστικού έργου με την εκπαίδευση, όπως η ανάγκη σύμπραξης των εκπαιδευτικών φορέων στην προσπάθεια ανακήρυξης των Φυλακών της Αγυιάς σε διατηρητέο μνημείο και τη δημιουργία Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, που σε συνδυασμό με τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία, θα συνέβαλλε στη διάσωση της ιστορικής μνήμης του λαού μας.

7] Σάββατο, 27 Μαΐου έως 25 Ιουνίου 2017. Πρόγραμμα Φοιτητικής Κινητικότητας τεσσάρων εβδομάδων: Θερινό Σεμινάριο “EC Eastern Mediterranean Security Studies  Program"του Emmanuel College της Βοστώνης. Με βάση τη Διμερή Συμφωνία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας μεταξύ του Emmanuel College και της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, το Σεμινάριο περιλαμβάνει: Α. το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδίκευσης· Β. τη διδασκαλία Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού· Γ. Διαλέξεις και ομιλίες [2 φορές την εβδομάδα, από καθηγητές, επιστήμονες, εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης]·  Δ. Εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις (κάθε Σαββατοκύριακο)· Ε. Επίσκεψη χώρων παραγωγικής ή πολιτιστικής δραστηριότητας.

8] Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017. Κρητική βραδιά. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Προγράμματος Φοιτητικής Κινητικότητας (βιωματική διδασκαλία του τοπικού πολιτισμού)  οργανώθηκε βραδιά Κρητικού γλεντιού, με παραδοσιακά όργανα, κατά την οποία οι φοιτητές του Emmanuel College μυήθηκαν και ασκήθηκαν στους κλασικούς κρητικούς χορούς, υπό την καθοδήγηση των χορευτών του τοπικού Συλλόγου «Βιγλάτορες».

9] Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2017. «Ανοίξετε τον Κλήδονα». Αναβίωση των μαντικών εθίμων του Κλήδονα. Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργασίας με το Emmanuel College της Βοστώνης, οργάνωσε στις 24 Ιουνίου 2015, ανήμερα του Άι Γιάννη του Ριγολόγου, στην έδρα της, στον Πύργο Αλικιανού, αναπαράσταση της παραδοσιακής γιορτής του Κλήδονα, με τη συμμετοχή των φιλοξενουμένων φοιτητών.

10] Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017. Φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κρήτης «World Μusic» (διοργάνωση με πρωτοβουλία της μουσικού Μαρίας Μανουσάκη). Συμμετείχαν: α) το Cretan Jazz Group - Μαρία Μανουσάκη (ιδρύτρια του φεστιβάλ)-Νεκτάριος Κωστάκης - Σπύρος Κουτσορινάκης και το συγκρότημά τους από τη Νέα Υόρκη (Guy Mintus, Engin Gunaydin, Panagiotis Andreou)· β) ο Haig Yazdjian και το συγκρότημά του·γ) ο Βασίλης Σκουλάς και το συγκρότημά του.

11] Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017. Μνημόσυνο για τη Δεύτερη εκτέλεση πατριωτών από τους Γερμανούς στον ποταμό Καιρίτη. Κεντρική ομιλία από το μέλος του Δ.Σ. Αικατερίνη Κολοκυθά. Συμμετοχή της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, με κατάθεση στεφάνου.

12] Αύγουστος–Σεπτέμβριος 2017. Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ανθρωπογεωγραφία Επαρχίας Κυδωνίας». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ερευνητική ομάδα έδωσε την έμφαση στην καταγραφή των τοπωνυμίων και των μνημείων της περιοχής Κυδωνίας. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τον Δήμο Πλατανιά, για να αποκατασταθεί η αυθεντική ονομασία της συνοικίας «Παστελιανά», που, όπως απέδειξε η έρευνά μας, είναι παραφθορά του ορθού «Καστελλιανά».

10] Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017. Εσπερίδα με θέμα «Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, φυτοφάρμακα και υδροφόρος ορίζοντας». Υπεύθυνοι: Γιάννης Σκαράκης και Κατερίνα Κολοκυθά. Στην Εσπερίδα, που έγινε στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού, συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές:  
  Ιωάννης Σκαράκης, Ιατρός, «Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα»
  Εμμαν. Κνιθάκης, Υδρογεωλόγος, «Ρύπανση και μόλυνση των υδάτινων πόρων»
 Ιωάννης Πολυράκης, Γεωπόνος, Δρ., «Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία». Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μακρά κι ενδιαφέρουσα συζήτηση των ειδικών με το κοινό, που φώτισε πολλές πλευρές του προβλήματος.

11] Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017. Ημερίδα για το ποιητικό έργο του Χανιώτη συγγραφέα και στοχαστή Δημήτρη Κακαβελάκη. Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου οργάνωσε, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, Ημερίδα για το ποιητικό έργο του Δημήτρη Κακαβελάκη, πνευματική προσωπικότητα των Χανίων, με πολλαπλή προσφορά στα γράμματα, στην ελληνική δημοσιογραφία, στην πνευματική ζωή του τόπου.
Το ποιητικό έργο του τιμώμενου παρουσίασαν: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φιλόλογος, Ποιητής και Κριτικός του Θεάτρου, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, Ομότ. καθηγητής Γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ανάγνωση κειμένου Μιχάλης Αεράκης), ο Ιωάννης Φίλης, Ποιητής, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Ομότ. καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Την τελετή έκλεισε ο τιμώμενος Ποιητής, με έναν  απολογισμό του πνευματικού του έργου.

12] Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017. Συναυλία Μουσικής Δωματίου «Από την Κρήτη στον Κόσμο». Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και το Σύλλογο Φίλων του Μότσαρτ, οργάνωσε στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Συναυλία Μουσικής Δωματίου, με τίτλο Από την Κρήτη στον Κόσμο, με Εισηγητή τον μουσουργό Κωνσταντίνο Δ. Κακαβελάκη. Η συναυλία περιελάμβανε, στο Πρώτο μέρος, έργα ξένων συνθετών διαφορετικών οριζόντων και εθνών που συνδέθηκαν με την Ελλάδα· στο Δεύτερο μέρος, έργα Ελλήνων συνθετών, μεταξύ των οποίων οι Χανιώτες μουσουργοί Δημήτρης Καψωμένος και Κωνστντίνος Κακαβελάκης. Ερμηνευτές τα κορυφαία μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Ευάγγελος Σταθουλόπουλος: φλάουτο, Ισίδωρος Σιδέρης: βιολοντσέλο, Παναγιώτης Τζιώτης: βιολί, Ευάγγελος Σκούρας: Κόρνο και ο διακεκριμένος σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός.  

13. Δευτέρα- Τρίτη, 11- 12 Σεπτεμβρίου 2017.  Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Έτους Καζαντζάκη, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οργάνωσε στην έδρα του Ιδρύματος, Διήμερο Συμπόσιο για το Νίκο Καζαντζάκη, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ειδικών μελετητών του έργου του. Εισηγητές, μεταξύ άλλων, οι  καθηγητές: Σ. N. Φιλιππίδης, Ε. Γ. Καψωμένος, Ελπινίκη Νικολουδάκη, Νίκος Παπαδογιαννάκης, Μιχαήλ Πασχάλης, καθώς και η Ιωάννα Ραμουτσάκη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων, και Μαρία Χατζηαποστόλου, Δρ. Θεολογίας, Επιστημονική Συνεργάτις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου προβλήθηκε, με προσωπική παρουσία και εισήγηση του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, η νέα ταινία του, «Νίκος Καζαντζάκης, ακροβάτης πάνω απ’ το χάος», μια υψηλή καλλιτεχνική απόδοση της πνευματικής πορείας του μεγάλου κρητικού συγγραφέα.

14] Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017. Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, ετέλεσε ετήσιο πνευματικό μνημόσυνο για το διακεκριμένο μέλος της, Ιωάννη Φελεσάκη, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στη γενέτειρά του, Καλλεργιανά Κισάμου, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου. Για την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος μίλησαν εκ μέρους του Ιδρύματος ο πρόεδρος Ε.Γ. Καψωμένος, εκ μέρους της οικογένειας ο κ. Γεώργιος Κουρμούλης, εκ μέρους των συναδέλφων του ο κ. Σαραντάκης, ανώτερος αξιωματικός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

15] Δευτέρα – Τετάρτη, 25-27 Σεπτεμβρίου 2017. Εκπαιδευτικό Συμπόσιο για τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Χανίων, οργάνωσε Εκπαιδευτικό Συμπόσιο για τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών του έργου του. Η θεματική του Συμποσίου καλύπτει το σύνολο του έργου του Σολωμού, με έμφαση σε ζητήματα ποιητικής και ερμηνείας των κειμένων.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς στόχους του Συμποσίου, τα ερμηνευτικά προβλήματα των μεγάλων συνθέσεων της ωριμότητας (Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Πόρφυρας) αποτέλεσαν τον κύριο άξονα του Συνεδρίου. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν μέλη της Διεπιστημονικής ομάδας που κατάρτισε το Πρόγραμμα «Ο Σολωμός σε CD-ROM» (έκδοση: Διονύσιος Σολωμός (1798-1857). Ο Βίος, το Έργο, η Ποιητική του, Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2005), οι οποίοι παρουσίασαν «Το ποιητικό εργαστήρι του Σολωμού» και τις εφαρμογές του  στον Ηλεκτρον. Υπολογιστή.  
 
16] Τρίτη, 26 Σεπτ. 2017. “Ο Σολωμός σε CD-ROM”. Διδασκαλία από την Ερευνητ. Ομάδα (Καψωμένος, Μάντζιος, Σιδηροκαστρίτης, Πένητας) στους μαθητές του 1ου Λυκείου Χανίων (και άλλων Λυκείων) τα μυστικά του ποιητικού εργαστηρίου του Σολωμού και το συναφές ηλεκτρονικό παιχνίδι «Οι χίλιες μορφές των Ελεύθερων Πολιορκημένων», όπου ο χρήστης καλείται, με βάση τη λογική του ποιητικού εργαστηρίου του Σολωμού, να επιλέξει από το σύνολο  των παραλλαγών του έργου και να συνθέσει τη δική του εκδοχή των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

17] Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου – 11 Οκτωβρίου 2017. Φιλοξενία Σεμιναρίου Διαιτολογίας Βελγικής Ερευνητικής Ομάδας υπό την Βελγίδα διαιτολόγο (Diététicienne-Nutritionniste) Gene Vanbellinghen.  

18] Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017. Απολογισμός δράσεων για την ανακήρυξη των Φυλακών της Αγυιάς σε διατηρητέο μνημείο της Νεότερης Ιστορίας μας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας, ύστερα από πρόταση του Α΄ Αντιπροέδρου Αλέξανδρου Παπαδερού (Συνεδρίες 3.10.16, 1.02.17, 25.05.17), προχωρήσαμε στις ακόλουθες ενέργειες: Αποστείλαμε επιστολή προς το Δήμαρχο Χανίων, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα για να κινήσει τις διαδικασίες ανακήρυξης των Αγροτικών Φυλακών Αγυιάς σε διατηρητέο μνημείο (Επιστολή αρ. πρωτ. 7/24.04.17, Δήμος Χανίων αρ. 25468/17.05.17), ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση και την εισήγαγε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δημοσιεύσαμε την πρόταση του Αλέξ. Παπαδερού στον τοπικό τύπο (Χανιώτικα Νέα, Τετάρτη, 31.05.17) και παράλληλα απευθυνθήκαμε σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς (Επιστολή αρ. 11/30.05.17), για να εξασφαλίσομε ευρεία κοινωνική συναίνεση στην προσπάθειά μας. Σε σύσκεψη που έγινε τον Ιούνιο 2017 στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Ν. Χανίων, είχαμε την άμεση ανταπόκριση των παρόντων εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στη συνέχεια, προγραμματίσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, και πραγματοποιήσαμε, τον Ιούνιο 2017, επίσκεψη στις Φυλακές Αγυιάς μιας αντιπροσωπείας από το Δήμαρχο Χανίων, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Ε.Γ. Καψωμένο, τον Α΄ Αντιπρόεδρο και εισηγητή της πρότασης Αλέξ. Παπαδερό και το μέλος του Δ.Σ. Κλειώ Παπαδερού, που εξασφάλισε τη συναίνεση της Διευθύντριας των Φυλακών κας Δρακάκη. Παράλληλα, με τη διαμεσολάβηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, απευθυνθήκαμε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης (Έγγραφα αρ. 9/29.05.17, 10/29.05.17), η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκλησή μας, παρέχοντας την ομόθυμη υποστήριξή της στην προσπάθειά μας (Έγγραφο Ιεράς Συνόδου αρ. πρωτ. 762/13.10.17, Αλέξ. Παπαδερού Επιστολή 17.10.17, Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Έγγραφο 6.11.17). Η αναγκαία προϋπόθεση (συναίνεση φορέων και κοινής γνώμης) έχει εξασφαλισθεί. Μένει η υλοποίηση του αιτήματος.

19] Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017. Μαθητικό Συνέδριο «Ταξιδεύοντας με το Νίκο Καζαντζάκη». Συνδιοργάνωση Διεύθυνσης Δ.Ε.Β΄ Αθήνας, 1ου ΓΕ.Λ. Χολαργού, 2ου ΓΕ.Λ. Χολαργού και 1ου ΓΕ.Λ. Παπάγου (Αμφιθέατρο Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού «Μίκης Θεοδωράκης»}. Με πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ε.Γ. Καψωμένος, συμμετείχε ως Σύμβουλος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ως κεντρικός ομιλητής στην Επιμορφωτική Εσπερίδα, με την οποία έκλεισε η εκδήλωση.

20] Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017. Συγκρότηση Θεατρικής Ομάδας στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, στην έδρα του Ιδρύματος στον Πύργο Αλικιανού, η πρώτη συνάντηση όσων ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση τοπικής θεατρικής ομάδας, υπό την καθοδήγηση του κ.  Μιχάλη Αεράκη, επί 17 έτη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και από τον περασμένο χρόνο μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματός μας και Εφόρου Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων. Η συνάντηση, που έγινε με τη συνεργασία του Γεν. Γραμματέα, Γιώργου Καρκάνη και του Μιχάλη Αεράκη, ήταν επιτυχής και δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα της θεατρικής ομάδας. Προγραμματίζεται νέα συνάντηση, προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου που συνδέονται με τη θεατρική πράξη (ηθοποιία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο).