Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024

Έληξαν αισίως το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου 2018, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου Εκκλησιαστική Ρητορική και Υμνογραφία. Ιστορία και Ποιητική, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών και την Ο.Α.Κ., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Δήμο Πλατανιά. Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και ήταν αφιερωμένο στα πενήντα χρόνια λειτουργίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας, ως μικρό αντίδωρο για τη μεγάλη προσφορά της στην Ορθοδοξία, στο διάλογο των Εκκλησιών, στον πνευματικό πολιτισμό του τόπου.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος ως εισηγητές ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός. οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Κασίνης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Αθανάσιος Νάκας, Νίκος Παπαδογιαννάκης και Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, οι εν ενεργεία καθηγητές Ιωσήφ Βιβιλάκης, Tudor Dinou, Δήμητρα Κούκουρα και Αχιλλέας Χαλδαιάκης, οι διδάκτορες ερευνητές Δέσποινα Αθανασιάδου-Στεφανουδάκη, Χαράλαμπος Μηνάογλου, Χαράλαμπος Στεργιούλης, Μαρία Χατζηαποστόλου, οι πρώην και νυν Γεν. Διευθυντές της Ο.Α.Κ., Δρ. Αλέξανδρος Παπαδερός και Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Η ερευνητική προοπτική του Συνεδρίου υπήρξε προγραμματικά πολύπλευρη: ιστορική-γραμματολογική, συστηματική-τυπολογική, μουσικολογική, διαγνωστική και ερμηνευτική των φαινομένων. Την εμπράγματη εκδοχή της Υμνογραφίας εκπροσώπησε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Χανίων “Γεώργιος ο Κρής”, με υποδειγματική εκτέλεση εκκλησιαστικών ύμνων.

Το Συνέδριο προσέφερε καινούρια γνώση, στο πεδίο της γραμματολογίας με την παρουσίαση άγνωστων κειμένων και δημιουργών· στο πεδίο της ποιητικής με τη συστηματική ανάλυση και ανάδειξη των αισθητικών κατακτήσεων της εκκλησιαστικής ρητορικής και της υμνογραφίας· στο πεδίο της ερμηνευτικής με την ανίχνευση πολιτισμικών κωδίκων που τεκμηριώνουν τη διαχρονική συνέχεια και ενότητα του πνευματικού μας πολιτισμού.

Συνοπτικά, δύο είναι τα γενικά συμπέρασμα στα οποία συγκλίνουν οι ανακοινώσεις των Συνέδρων και οι σχετικές συζητήσεις: Ρητορική και Υμνογραφία αποτελούν το προνομιακό πεδίο όπου συντελείται μια σοφή σύνθεση ελληνισμού και χριστιανισμού. Χάρη σ’ αυτό το ιστορικό επίτευγμα, αλλά και ανεξάρτητα απ’ αυτό, η εκκλησιαστική Ρητορική και Υμνογραφία αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη συνεισφορά της Ορθοδοξίας στον οικουμενικό πολιτισμό.

Κατά την απολογιστική συνεδρία, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι, χάρη στο κύρος των ομιλητών και την ποιότητα των ανακοινώσεων, το Συνέδριο αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην έρευνα της εκκλησιαστικής Ρητορικής και Υμνογραφίας, γεγονός που επιβάλλει την (τυπογραφική) έκδοση των Πρακτικών.

Για την υλοποίηση του Συνεδρίου σημαντική ήταν η συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Δήμου Πλατανιά, καθώς και η συνεισφορά του Συνεταιρισμού Καταναλωτών (SYNKA), του Ομίλου Κρομμυδάκη (Ξενοδοχεία Caldera – Creta Paradise) και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Ευχαριστούμε όλους θερμά.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ