Τετάρτη, Ιούλιος 17, 2024

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου “Άγγελος Σικελιανός – Οδυσσέας Ελύτης. Σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας” προσκαλεί τους συγγραφείς και μελετητές που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο συνέδριο, να υποβάλουν πρόταση συμμετοχής που να εντάσσεται σε μία από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

 • Γραμματολογικά ζητήματα: Tο έργο των δύο ποιητών στην εποχή τους (λογοτεχνικά, ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα) και η σημερινή τους επικαιρότητα.
  Η προσωπική σχέση Σικελιανού - Ελύτη.
 • Ερευνητικά και ερμηνευτικά ζητήματα του έργου τους: Αναλύσεις κειμένων και ερμηνευτικά κλειδιά.
  Οι μεγάλες συνθέσεις του Σικελιανού και του Ελύτη. Συγκριτική μελέτη.
 • Ποιητική μυθολογία και κοσμοαντίληψη στο Σικελιανό και στον Ελύτη. Τα κοσμοθεωρητικά πρότυπα και το αξιακό σύστημα του έργου τους.
 • Οι ποιητές και η ελληνική πνευματική παράδοση. Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στο έργο του  Σικελιανού και του Ελύτη.Σημασιακές δομές και πολιτισμικοί κώδικες.
 • Το δοκιμιακό τους έργο και η κριτική του σύγχρονου πολιτισμού. Ελληνικό και ευρωπαϊκό πρότυπο: τυπολογικές διακρίσεις.
 • Οικουμενικότητα και “παγκοσμιοποίηση”. Το οικουμενικό όραμα του Σικελιανού και του Ελύτη: η ελληνική απάντηση στο πρόβλημα της διεθνοποίησης της κοινωνίας.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να εγγραφούν στο συνέδριο και να αποστείλουν τον τίτλο και μια περίληψη (500-600 λέξεων το μέγιστο) της προτεινόμενης ανακοίνωσής τους, καθώς και ορισμένα βιογραφικά στοιχεία, με email στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μορφοποίηση των περιλήψεων και εργασιών, παρακαλώ συμβουλευτείτε τις Οδηγίες για τους Συγγραφείς).
Εναλλακτικά, μπορείτε να αποστείλετε την πρότασή σας ταχυδρομικά στη διεύθυνση της Εταιρείας:

Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου
Πύργος Αλικιανού, Τ.Κ. 73005, Χανιά, Κρήτη

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από την Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου και οι συγγραφείς τους θα ειδοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν για τη συμπερίληψη ή μη της πρότασής τους στο τελικό πρόγραμμα των συνεδριών και των ανακοινώσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι εγγεγραμμένοι θα έχουν το δικαίωμα να μετέχουν με την ιδιότητα του συνέδρου στην διοργάνωση.

Η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε ανακοίνωσης είναι 20 λεπτά, ενώ συζήτηση 30 λεπτών θα ακολουθεί το τέλος κάθε συνεδρίας.

Αν για την ανακοίνωσή σας χρειάζονται ειδικές προβλέψεις, όπως βιντεοπροβολέας, υπολογιστής κτλ, παρακαλώ να το δηλώσετε στην υποβολή της πρότασής σας.

 

Χώρος Διεξαγωγής

Το συνέδριο θα διεξαχθεί 9-11 Σεπτεμβρίου 2011 στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στην τοποθεσία Πύργος του Αλικιανού Χανίων, στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.

 

Εγγραφή

Το κόστος εγγραφής στο συνέδριο διαμορφώνεται ως εξής:

 • Τυπική Εγγραφή Συνέδρου: 40€
 • Φοιτητική Εγγραφή Συνέδρου: 20€

Οι εγγεγραμμένοι έχουν το δικαίωμα να μετέχουν με την ιδιότητα του συνέδρου στη διοργάνωση, να υποβάλουν πρόταση ανακοίνωσης στην Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου, να συμμετέχουν στις κοινές συνεστιάσεις, να εξυπηρετούνται από τις διορισμένες υπηρεσίες μετακίνησης από και προς το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, ενώ λαμβάνουν και βεβαίωση συμμετοχής στο συνέδριο.
Η φοιτητική εγγραφή απευθύνεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και στους υποψήφιους διδάκτορες.

Το τέλος εγγραφής στο συνέδριο "Άγγελος Σικελιανός - Οδυσσέας Ελύτης. Σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας" μπορεί να καταβληθεί με δύο τρόπους:

1) Με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρείας μέσω τράπεζας

α. Για το εσωτερικό:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 205 / 296186-52

β. Για το εξωτερικό:

ΙΒΑΝ: GR2701102050000020529618652

ΚΩΔ. SWIFT Τράπεζας (BIC) ETHNGRAA

 

2) Ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικής κάρτας ή λογαριασμού Paypal

Επιλογές Εγγραφής Συνέδρου

 

Για την επιβεβαίωση της εγγραφής τους οι σύνεδροι οφείλουν να παράσχουνένα αποδεικτικό κατάθεσης.

 • Όσοι καταθέσουν το τέλος εγγραφής μέσω τράπεζας, θα πρέπει να αποστείλουν στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών ένα αντίγραφο της απόδειξης τραπεζικής συναλλαγής είτε ως συνημμένο αρχείο σε μήνυμα email, μαζί με την πρόταση ανακοίνωσής τους και τα απαιτούμενα βιογραφικά στοιχεία, είτε ταχυδρομικά στην διεύθυνση:

Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου
Πύργος Αλικιανού, Τ.Κ. 73005, Χανιά, Κρήτη

 • Όσοι καταθέσουν το τέλος εγγραφής ηλεκτρονικά, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι εμφανίζεται το επώνυμο του καταθέτη ώστε να συνδεθεί με την εγγραφή του, ενώ στη περίπτωση που η πληρωμή δεν γίνεται με κάρτα του ίδιου του εγγραφομένου, είναι δυνατή η εισαγωγή των στοιχείων του συνέδρου στο πεδίο "Σημειώσεις προς την Οργανωτική Επιτροπή", που θα εμφανιστεί κατά την διαδικασία της πληρωμής.

 

Προϋποθέσεις

Για την καταχώρηση μιας πρότασης στο συνέδριο, οι συγγραφείς απαιτείται να ελέγξουν και να βεβαιωθούν πως η υποβολή τους (περίληψη ή/και εργασία) εκπληρώνει τους κάτωθι όρους:

 1. Η υποβολή ταιριάζει στη θεματολογία του συνεδρίου και μπορεί να ενταχθεί σε κάποια από τις προτεινόμενες θεματικές ενότητες.
 2. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, στη συνέχεια θα είναι δυνατή η υποβολή των αρχείων των εργασιών ή παρουσιάσεων.
 3. Μετά την αποδοχή της πρότασης, είναι δυνατή η υποβολή των εργασιών σε μορφή OpenOffice, Microsoft Word, Rich Text Format, Microsoft Powerpoint ή Open Office Impress.
 4. Το κείμενο τηρεί τις στυλιστικές και βιβλιογραφικές απαιτήσεις του συνεδρίου, όπως περιγράφονται στις Οδηγίες για τους Συγγραφείς.

 

Ειδοποίηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Οι συγγραφείς που υποβάλλουν εργασία σ΄αυτό το συνέδριο συμφωνούν στους κάτωθι όρους:

α) Οι συγγραφείς διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου τους, ενώ επιτρέπουν στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών να το συμπεριλάβει στην έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου και να το δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της, επιτρέποντας στους επισκέπτες της να το διαβάζουν και να το χρησιμοποιούν αναφέροντας την πατρότητα του έργου και την παρουσίασή του στο συνέδριο.

Αν οι συγγραφείς αντιτίθενται στη δημοσίευση του συνόλου του κειμένου της ανακοίνωσής τους στην ιστοσελίδα, θα πρέπει να το δηλώσουν ρητά στην υποβολή της πρότασής τους στο συνέδριο. Σε αυτή τη περίπτωση η δημοσίευση θα περιοριστεί στην υποβληθείσα περίληψη της ανακοίνωσης.

β) Οι συγγραφείς μπορούν μετέπειτα να αναδημοσιεύσουν το έργο ή μια αναθεωρημένη εκδοχή του σε άλλο έντυπο, βιβλίο ή περιοδικό, καθώς και σε άλλες ιστοσελίδες, αναφέροντας την παρουσίασή του σ' αυτό το συνέδριο.

 

Δήλωση Απορρήτου

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τα βιογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων αποκλειστικά για τους σκοπούς διαχείρισης του συνεδρίου και να μην τα γνωστοποιήσει ή να τα μοιραστεί με κανένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα.

 

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Πρόεδρος
Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος
Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αντιπρόεδρος
Tηλέμαχος Μουδατσάκης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Γεν. Γραμματέας
Ελπινίκη Νικολουδάκη
Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

Ταμίας
Σταύρος Βεζονιαράκης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Μέλη
Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Costantino Nikas
Prof. de l' Università degli Studi di Napoli “L' Orientale”

Αντώνης Πετρουλάκης
Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος”

Δημήτρης Νικολακάκης
Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων

Βασιλεία Καλοκύρη
Δφ., Καθηγήτρια Φιλόλογος

Τεχνική Γραμματεία
Κατερίνα Βαρανάκη, Καθηγήτρια Φιλόλογος
Ευαγγελία Βεζονιαράκη, Καθηγήτρια Μαθηματικός
Χρυσούλα Καψωμένου, Καθηγήτρια Μαθηματικός
Δέσποινα Λειβαδάρα, Καθηγήτρια Φιλόλογος
Κλειώ Παπαδερού, Καθηγήτρια Φιλόλογος

Επικοινωνία
Τηλ. και φαξ: 0030 28210 78831, +3026510 30253
Ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος
Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Νάσος Βαγενάς
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κώστας Δημάδης
Καθηγητής Freie Universität Berlin

Αλεξάνδρα Ζερβού
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιάννης Ιωάννου
Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου

Marie-Paule Masson
Université Paul Valéry, Montpellier III

Γιάννης Παπακώστας
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χρίστος Φράγκος
Ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης